DAGBLAD TUBANTIA

 Dinsdag 17 mei 1994

 
Ann Gervedink Nijhuis wil zich met geven massagevormen nuttig blijven voelen
 

"Heel de wereld begint bij de mens"

 

Ann Gervedink Nijhuis: "Ik ben geen alchemiste of kruidenvrouwtje".

 

Wie bij haar in de tuin aan de Beethovenstraat het bordje met daarop "Obisana" ziet staan, zal zich ongetwijfeld de betekenis ervan afvragen. Obisana is afgeleid van het Latijnse 'orbis sanare', "de wereld helen", en Ann Gervedink Nijhuis (38) heeft bewust voor die naam gekozen. Zij vindt dat 'heel de wereld' begint bij de mens en zij wil met massage en natuurcosmetic hier nadrukkelijk aan meewerken. In haar woning vol welriekende geuren van verschillende soorten oliŽn, zorgt zij ervoor dat (top)-sporters, vaders, moeders, huisvrouwen, huismannen en zakenmensen na een uitgebreide massagebehandeling weer ontspannen het leven aankunnen. "Het menselijk lichaam vind ik zo ongelooflijk fascinerend, dat ik nog steeds bezig ben om me daar verder in te verdiepen. Als mensen positief reageren en na een uur herboren van de tafel stappen, dan geeft mij dat ook een kick", vertelt Ann die beslist niet voor een 'handig' kruidenvrouwtje of alchemiste wil doorgaan.

Steeds terugkerende blessures die haar dwongen actieve sportbeoefening te beŽindigen, vormden voor Ann zeven jaar geleden de aanleiding haar aandacht in een andere richting te sturen. "Dat zette me aan het denken, want ik besefte maar al te goed, dat er een duidelijk alternatief moest komen om m'n energie kwijt te kunnen. Achtien jaar volleybal, badminton, dagelijks lopen en fietsen kun je zomaar niet uitvlakken. Ik hou er niet van m'n dagen doelloos door te brengen. Ik heb nu m'n draai gevonden en wil er alles aan doen om dit verder te ontplooien". Ann is begonnen met een cursus van het Nederlandse Genootschap voor Sportmassage (NGS) en heeft daar nu vele profijt van. Het was meteen een pittige cursus waarbij heel wat boeken doorgeworsteld moesten worden. Ann moest zich het leren weer aanleren. Het bleef echter voornamelijk een weekendactiviteit en dat vond

Ann onvoldoende en moeilijk te combineren met het gezin. Eenmaal in het bezit van een diploma, kwam ze al gauw tot de conclusie dat mensen eigenlijk meer nodig hebben dan alleen een verwikkende massage en is ze zich gaan verdiepen in de voetreflexologie. "De voeten, die in verschillende zones zijn onderverdeeld, masseer ik met een bepaalde techniek. Door de massage treedt dan een stimulerende werking op naar het corresponderende orgaan of lichaamsdeel. Het is verbazingwekkend hoe mensen hierop reageren, niet wetende dat de voeten een belangrijke rol spelen bij het natuurlijk evenwicht. Er wordt maar al te vaak van uitgegaan dat de voeten de minste verzorging nodig hebben", licht ze toe. De 'aromatherapie' waar Ann zich intensief mee bezig houdt heeft te maken met oliŽn, die een weldadige invloed op lichaam en geest hebben. Wanneer mensen geen voorkeur hebben, wat betreft massageolie, dan maakt ze zelf een combinatie: "Ik ga af op m'n kennis en intuÔtie. Dikwijls heb ik  al bij een eerste kennismaking waargenomen of iemand energiek of lusteloos is en op grond daarvan ga ik iets samenstellen". Tot de uitvoerende sport- en ontspanningsmassage, behoort ook shiatsu-massage.

Dit is een behandelingmethode die wordt toegepast met duimen, vingers en handpalmen. Door de natuurlijke herstelvermogens van het lichaam te stimuleren, heeft shiatsu als voornaamste doel, ziekte te voorkomen en te genezen. Momenteel past Ann shiatsu ter ontspanning en als preventie toe en de opleiding voor medische shiatsu hoopt ze volgend jaar te voltooien. Het beheersen van verschillende vaardigheden en technieken in combinatie met de juiste achtergrondmuziek en persoonlijke contact met de klant, zorgt voor een optimaal effect. Ann heeft inmiddels stapels boeken doorgewerkt, maar wekt niet de indruk uitgestudeerd te zijn.

De cursus 'Orthomoluculaire Voedingsleer' staat al op stapel en daar begint ze mee wanneer ze shiatsu heeft voltooid. "Het is voor mij steeds weer een uitdaging iets nieuws aan te gaan. Zo zullen er ongetwijfeld nog meer cursussen volgen", blikt ze vooruit.

"Ten opzichte van de mens wil ik me nuttig voelen".