De twentse Courant Tubantia op zondag 

Zondag 18 april 2004

 
LEKKER THUIS
 
Vertroetel je voeten
 
Wie z'n onderdanen goed verzorgt, geeft z'n hele lichaam een oppepper.
 
We lopen er de hele week op. En in het weekend gebruiken we ze voor een fikse wandeling. Toch kunnen onze voeten maar op weinig aandacht rekenen. Ondergeschoven kindjes, dat zijn het. Schoenen en sokken uit, tijd om de onderdanen eens lekker te verwennen.
 
MASSAGE Tekst: Frederike Krommendijk 
 

Veel mensen hebben niks met hun voeten. Pas als ze klachten krijgen bij het lopen, worden de voeten eens bekeken. Doodzonde, vindt Ann Gervedink Nijhuis uit Tubbergen.

In haar centrum voor natuurlijke therapieën Obisana, geeft ze onder andere voetmassages en is ze actief als voetreflexologe. "Wie niet goed op z'n voeten staat, kan daar knap chagrijnig van worden. Nederlanders verwaarlozen hun voeten schromelijk", zegt ze. 

Je voeten verwennen is eigenlijk je hele lichaam een oppepper geven. In de voeten zijn diverse zones aan te wijzen die corresponderen met bepaalde organen en lichaamsdelen."Wie de voeten goed masseert stimuleert daarmee eigenlijk het hele lichaam. Daarom moet je ook altijd beide voeten masseren anders laat je letterlijk de helft zitten", legt Ann uit. Dat betekent gelijkertijd ook dat er met voeten wel voorzichtig moet worden omgesprongen. De massage moet lekker en ontspannend zijn en mag absoluut geen pijn doen. Zodra de gemasseerde een onaangenaam gevoel krijgt als op een bepaalde plek wordt gedrukt is er maar één devies: weg van die plek en een eindje verderop lekker doormasseren. Echt behandelen van die zere plekken moet aan gediplomeerde voetreflexologen zoals Ann worden overgelaten. Je eigen voeten masseren kan, maar is lastig omdat je wel een beetje lenig moet zijn.

En waarom zou je in het weekend je partner niet eens lekker verwennen?

Een lekker massage begint met een warm voetenbad. Dat ontspant al en zorgt voor een goede doorbloeding, een weldadig begin. Na het baden schud je elke voet voorzichtig lekker los. Strek beide voeten een paar keer, naar boven en naar beneden. Maak dan draaiende beweging met de voet vanuit de enkel, zes keer linksom en zes keer rechtsom. Nu kan het echte werk beginnen. De 'masseur' maakt de handen soepel glijdend met wat olie en neemt één voet op een handdoek op schoot. De echte massage begint door de tenen stuk voor stuk voorzichtig te draaien, beginnend bij de grote teen en eindigend bij de kleine. Neem de tijd, het is zondag, rustgevend muziekje aan en even geen haast, alle aandacht bij wat je doet. Draai zachtjes elke teen drie keer linksom en dan drie keer rechtsom. Als alle tenen klaar zijn, strijk je met de vlakke, volle hand over de hele voet van de tenen naar de enkel. Als alle tenen zo een beurt hebben gehad zijn de voetzolen aan de beurt. Masseer voorzichtig in cirkelvormige bewegingen met de duimen over de hele voetzool, steeds vanaf een teen helemaal naar beneden tot aan de hak. Doe hetzelfde met de bovenkant van de voet. Met de muis van je duim kun je vervolgens heel mooi de holte ervan de voet masseren, die twee lijken voor elkaar gemaakt.

Strijk weer een paar keer recht over de voet van tenen naar enkel. Druk dan voorzichtig met de duimen het hele oppervlak van de voet af, beginnend bij de tenen. "Het is belangrijk dat je steeds naar het hart toe masseert, dus van de tenen af richting been. Als je tussen elke massagebeweging door die rechte streken toepast, is het heel ontspannend", zegt Ann en voegt de daad bij het woord. Na een kwartier drukken en strijken per voet voelen de onderdanen inderdaad compleet anders aan: lekker warm, goed doorbloed en door de olie zacht en soepel.

 

Meer informatie over voetmassage is verkrijgbaar via Ann Gervedink Nijhuis op telefoonnummer:0546-621922.