DAGBLAD TUBANTIA

Donderdag 17 oktober 1996

TUBBERGEN

 
Thuiszorgpand biedt onderdak aan praktijk voor natuurlijke therapieŽn

 

Obisana krijgt volwaardige praktijkruimte

Door Peter van der Molen

 

Het pand van de Stichting Thuiszorg Noord West Twente aan de Oranjestraat krijgt een nieuwe bestemming. Obisana - nu nog gevestigd aan de Beethovenstraat vestigt er een praktijk voor

natuurlijke therapieŽn. Eigenaresse Ann Gervedink Nijhuis hoopt in het vroege voorjaar van 1998 de deuren op de nieuwe locatie te openen, maar is afhankelijk van de verhuizing van Thuiszorg. De thuiszorgstichting is voor vijftien jaar een huurovereenkomst aangegaan in het nieuwe Eendrachtcentrum waarvoor onlangs de eerste paal de grond is ingegaan.  

Ann Gervedink Nijhuis: "Het liefst zou ik hier morgen al aan de slag gaan". 

 

Bij de invulling van het nieuwe Eendrachtcomplex heeft de projectontwikkelaar en de Stichting Thuiszorg een huurovereenkomst voor vijftien jaar gesloten. Voorwaarde van de stichting was we dat de projectontwikkelaar de Thuiszorgpanden in Tubbergen en Albergen zou aankopen. Thuiszorg wil haar huisvesting niet langer in kleine kernen onderbrengen, maar centraliseren.

Wel zal in Albergen gezocht worden naar een plaats waar het consultatiebureau en de zuigelingenzorg kunnen worden ondergebracht. "Ik kijk al een paar jaar uit naar een geschikte locatie", licht Ann de aankoop toe. "Wat is begonnen als een hobby, is nu stevig uit de hand gelopen en ik puil er in huis aan alle kanten uit. Het is gewoon moeilijk werken en in het nieuwe pand kan ik wonen en werken beter scheiden. Er komen een gescheiden entree en aparte toiletten, om maar eens wat te noemen en de rest van het gezin kan ook weer over volwaardige woonruimte beschikken. Er zal wel het ťťn en ander verbouwd moeten worden en ik zou het liefst morgen al aan de slag willen".

 Ann is van mening dat 'heel de wereld' bij de mens begint en heeft haar behandeling daar ook helemaal op afgestemd. Niet alleen door de wijze van massage, maar ook door middel van de oliŽn die zij daarbij gebruikt en die voor iedereen persoonlijk kunnen worden samengesteld.

Bij de behandeling speelt vooral haar persoonlijke benadering een rol, waardoor de cliŽnt zich makkelijk er kan ontspannen. Toen Ann jaren geleden als gevolg van regelmatig weerkerende blessures niet meer actief sport kon beoefenen, ging zij een cursus van het Nederlands Genootschap voor Sportmassage volgen. Die cursus vormt de basis waarop zij verder is gaan werken. De geheimen van voetreflexie werden goeddeels doorgrond want voeten spelen een belangrijke rol bij het natuurlijk evenwicht. Voeten worden echter heel erg ondergewaardeerd'.

 Een belangrijk onderdeel in de behandeling vormt de 'aroma therapieŽn' wie bij Ann de woning binnenstapt hoeft echt niet eerst tot in haar praktijkruimte op de zolderverdieping door te dringen om te ruiken dat kruiden uit de hele wereld bij haar een plaatsje hebben gekregen.

Een melange van overwegend exotische geuren vult het hele huis. "OliŽn hebben een zeer positieve invloed op het lichaam en de geest van mensen en vaak kan ik bij een eerste kennismaking al vaststellen welke oliŽn een cliŽnt nodig heeft". In Nederland is het werken met oliŽn nog niet zo algemeen geaccepteerd als bij voorbeeld Duisland, Frankrijk of Engeland. Darbij speelt de kostprijs natuurlijk ook een rol, want de grondstoffen komen werkelijk tot uit de uiterste uithoeken van deze aardkoot. Er is bij Ann nauwelijks een boekje te ontdekken waar geen flesjes en pulletjes te vinden zijn. "Dat ruimtegebrek is in de loop der jaren alleen maar erger geworden en op een gegeven moment zit er echt geen rek meer in. Ik ben dan ook blij dat ik straks wat ruimer kom te zitten. "Naast haar 'thuiswerk' verzorgt zij ook al negen jaar sportmassage in Oldenzaal en wil dit blijven doen. Daarnaast geeft zij regelmatig cursussen in Duitsland en heeft ook daar en klantenbestand opgebouwd. "Ik volg steeds bijscholingscursussen, want je raakt op de mens eigenlijk nooit uigeleerd". Cursussen zijn wel eindig. Zo heeft Ann inmiddels de cursus shiatsu achter de rug, maar er blijven nog voldoende velden over waar zij meer over wil weten en dat 'weten' wil zij gebruiken voor het prettig laten functioneren van het menselijk lichaam.